środa, 7 stycznia 2015
Parzenie kawy
Tak jak sztuką jest namalowanie pięknego obrazu tak sztuką jest dobre zaparzenie kawy. Niewątpliwie jest to umiejętność, której posiadanie jest zaletą.
Parzenie kawy swój rodowód ma w średniowieczu, to właśnie wieki ciemne zapoczątkowały tradycję polewania ziaren krzewu kawowca wrzątkiem, wówczas zapach i smak jaki się wydobywały stały się najlepszą reklamą fenomenalności małej czarnej.
Parzenie kawy jest szczególnie ważne w przypadku kawy ziarnistej. Źle zaparzony napój pije się źle. Dlatego tak ważne jest zalanie kawy wrzącą wodą, wówczas kawa spokojnie opada na dno, a uwalniający się powoli aromat zaczyna tworzyć prawdziwą kawową nutę. Parzenie kawy może odbywać się także przy użyciu różnego rodzaju sprzętów, zwłaszcza ekspresów czy specjalnych czajników. Warto zainwestować w takie urządzenia, jeżeli picie kawy jest dla nas bardzo ważnym rytuałem dnia.
Parzenie kawy jest szczególnie złożonym procesem gdy jesteśmy miłośnikami kawy tureckiej. Receptura wydobywania aromatu z każdego ziarenka jest szczególnie skomplikowana, jednak doznania dla naszego podniebienia są wrażeniami, których opisanie nie jest możliwe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz