niedziela, 1 lutego 2015
Rodzaje kawy
Przy całej bogatej palecie smaków kawy, zapewne wielu zdziwi fakt, że mamy tylko dwa gatunki ziaren kawowca, wykorzystywanego do produkcji uwielbianej przez nas małej czarnej.
Pierwszy z nich , najbardziej znany i klasyczny to arabika, uprawiana jest w Afryce na etiopskich wyżynach, niezwykle kapryśny gatunek o nieocenionych walorach smakowych. W XIX wieku odkryto nowy gatunek kawy, znacznie odporniejszy na zmiany klimatu, pasożyty , temperaturę, nosi on nazwę robusta jednak jest to jakościowo gorsza w smaku.
Ubogość gatunków kawy, warunkuje mnogość rodzajów tego wspaniałego napoju. Kawa posiada bardzo bogatą liczbę odmian, rodzaje kawy tworzą bardzo ciekawe nuty smakowe, które mają swoich zwolenników na całym świecie. Kawa kenijska jest jednym z najlepszych rodzajów kawy.
Rodzaje kawy jakie wywodzą się z Afryki to prawdziwa elita na tle innych kawowych rodzin. Kawa kenijska posiada charakterystyczny lekko owocowy smak, którego głębię tworzy nuta moca, która jest niejako wisienką na samej górze kawowego tortu.
Na Madagaskarze najbardziej popularne w uprawie jest przede wszystkim robusta. Rodzaje kawy uprawiane w tej części świata doskonale nadają się na cappuccino najwyższej jakości. Smak kawy jest tak niepowtarzalny, że trudno go nawet opisać przy pomocy konkretnych epitetów. Niewątpliwie dla prawdziwego smakosza poszczególne rodzaje kawy są polem do popisu w poszukiwaniu swojego idealnego smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz